Show-News

Останні новини Шоу-Бізнесу України

«Мавка», «Люксембург, Люксембург» та «Памфір» зробили рекордну касу кінотеатрам. Чому так вийшло і скільки заробили Multiplex і «Планета Кіно» — Forbes.ua
Кіно

«Мавка», «Люксембург, Люксембург» та «Памфір» зробили рекордну касу кінотеатрам. Чому так вийшло і скільки заробили Multiplex і «Планета Кіно» — Forbes.ua

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: найкращі роботодавці воєнного часу, 50 лідерок України, дилема необанку Revolut, школа СЕО від Genesis, рекорди ОККО, злет і падіння Айбокс банку, залізна леді ЗСУ та ще понад десять історій.

2023-й виявився багатим на успішні українські кінопрем’єри. Мульфільм «Мавка» від Film.ua та комедія «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча та кінопродакшена ForeFilms цього року зібрали близько 25% загального бокс-офісу в Україні, каже СЕО Multiplex Роман Романчук. 

За дев’ять тижнів у прокаті «Мавка» отримала 141,4 млн грн, ставши найкасовішим українським фільмом. «Хочеться сказати про тренд популярності українського контенту, але більш справедливо назвати це періодом «Мавки», – каже Романчук. Її частка у бокс-офісі фільмів, що цьогоріч були в прокаті, – понад 20%. На другому місці «Люксембург, Люксембург» із бокс-офісом

Про що «Мавка», «Люксембург, Люксембург» та «Памфір»

Натисніть «Читати більше»

Мультфільм «Мавка» створили за мотивами «Лісової пісні» української письменниці Лесі Українки. Над виробництвом фільму працювали сім років. В основі стрічки – образи зі слов’янських міфів і легенд.  

«Люксембург, Люксембург» – історія про двох хлопців, які намагаються зрозуміти, як влаштоване життя, спираючись на приклад батька, описує свій другий повний метр Антоніо Лукіч. Трагікомедія показує сім’ю, де діти росли без батька. Дорослими брати дізнаються, що той захворів, і мають вирішити, що робити далі.

«Памфір» описує історію родини з Буковини. Леонід на прізвисько Памфір їздить на заробітки до Польщі, аби побудувати будинок для дружини та сина-підлітка. Останній підпалює Дім молитви, тож Памфір повертається до кримінального минулого, аби відшкодувати збитки.  

Загальна частка доходів від українського кіно в національному бокс-офісі займає близько 30%. Історично високий показник, констатує Романчук. У 2019 році становила 4,5%.   

Романчук порівнює відсоток зборів локальних проєктів у прокаті в Україні та Франції, де національне кіно дуже популярне. «Французький контент на власному ринку має частку 35-45%, – каже він. – 30% в Україні – достойний показник. Але поки що це позитивна аномалія». 

Кадр із фільму Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург» Фото кадр з фільму

Як українці відвідували кінотеатри

«У лютому нас врятував «Аватар», в березні – «Мавка», – каже генеральна директорка «Планети Кіно» Наталія Байдан. У цій мережі «Аватар: Шлях води» зібрав 30 млн грн, «Мавка» – на третину менше. 

Мережа робила ставку на екшн зі всесвіту Marvel «Людина-мураха та Оса: Квантоманія», проте він зібрав лише 6 млн грн. «Люксембург, Люксембург» – 5 млн грн. Завдяки комедії Лукіча «Планета Кіно» перевиконала план на квітень. «Ми не очікували на такі збори», – зізнається Байдан.  

Чому «вистрелила» саме ця трійка? «Мавка» – гарно зроблений продукт», – каже Романчук. Другою причиною успіху він вважає маркетингову підтримку. У мультфільму – 30 колаборацій із брендами, серед яких ювелірний дім SOVA, мережа супермаркетів «Сільпо», видавництво «Ранок».

Важливу роль в успіху «Люксембург, Люксембург» зіграла творча група та, зокрема, режисер, вважає СЕО Multiplex. Після вдалого прокату попереднього фільму команди «Мої думки тихі» він називає талант Лукіча «серійним» та «підтвердженим системою». «Велика аудиторія була і в акторів, – додає Байдан. – Цей фактор спрацьовує не лише з Томом Крузом чи Бредом Піттом». Головні ролі у фільмі виконали учасники гурту «Курган і Agregat» брати Раміл та Аміл Насірови.  Насірови й Лукіч – учасники списку Forbes «30 до 30» різних років. 

Драма «Памфір» показала не такий яскравий результат. Не всі готові поділяти чужі проблеми, коли вистачає своїх, констатує гендиректорка «Планети Кіно». 

«Мавка», «Люксембург, Люксембург» та «Памфір» зробили рекордну касу кінотеатрам. Скільки заробили Multiplex і «Планета Кіно»  /Фото 1

Як війна змінила кінотеатри

Із початком повномасштабного вторгнення українські виробники притримали готові проєкти. Із закордонними

«Мавка», «Люксембург, Люксембург» та «Памфір» зробили рекордну касу кінотеатрам. Чому так вийшло і скільки заробили Multiplex і «Планета Кіно» — Forbes.ua

Кадр із фільму Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» Фото надано пресслужбою

Майбутнє українського кінопрокату

Які фільми зможуть продовжити поступ українського кіно? Співрозмовники Forbes одноголосно роблять ставку на

Матеріали по темі

Source: forbes.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Головний редактор сайту Новини Шоу-Бізнесу України – це висококваліфікований професіонал у сфері журналістики та медіа. Вона має багаторічний досвід у редакційний та керівницьких посадах в провідних медіа компаніях України. Вона володіє глибоким розумінням світу розваг та шоу-бізнесу, що дозволяє їй керувати нашою редакцією та створювати якісний та актуальний контент.