Show-News

Останні новини Шоу-Бізнесу України

Що приготувати на Різдво 2023: ідеї страв на святковий стіл
Рецепти

Що приготувати на Різдво 2023: ідеї страв на святковий стіл

Передісторія святкування Різдва

З давніх-давен християни перейняли традицію святкування Святвечора та Різдва Христового. Одним з головних атрибутів свята, зазвичай, вважають святковий різдвяний стіл. Кожного року господиня намагається урізноманітнити цю трапезу, додаючи щось нове та незвичайне. Тому виникає питання «Що можна приготувати на Різдво?».

6 січня – останній день Різдвяного посту, тому згідно з ним, святкове меню має бути пісним. Незмінна залишається традиція 12 страв на Святвечір – в честь 12 апостолів. Як тільки на небі зійде перша зірка, вся родина сідає за стіл і починає вечеряти.

Традиції різдвяного столу

Кожна родина має свої традиції щодо приготування страви на Святвечір. У різних областях України господарі готують саме ту їжу, яку ще здавна готували їхні предки. Вони мали деякі вірування щодо трапези, тому намагалися приготувати її якнайкраще. Потім рецепти пісних страв передавались в наступне покоління.

Кутя на Святвечір

Кутю вважають головною стравою різдвяного столу, адже без цієї неї не обходиться жодна родина. Саме з куті починають скромне застілля. У різних областях готують її по-різному з додаванням меду та горішків.

Вважається, що чим краща вийшла кутя, тим солодшим та щасливішим буде життя сім’ї в наступному році.

Класична святкова страва складається з поєднання пшениці, меду, маку, волоських горіхів та дрібкою солі. За смаком, господиня може додавати варення та різні родзинки. Потім потрібно покласти кутю в холодне місце, або ж в холодильник на деякий час, адже до столу її потрібно подавати холодною. Багата кутя стане окрасою вашого святкового столу.

Узвар на святковий стіл

Другою важливою стравою, яка входить у різдвяне меню, вважають узвар. Це святковий традиційний напій, який готується на основі сухофруктів: яблук, груш, чорносливу, вишень. Основним правилом смачного узвару – є послідовність, адже тривалість варіння фруктів по м’якості є різна.

Якщо використовувати класичний спосіб приготування, то спочатку потрібно занурити груші в киплячу воду на 15 хвилин, згодом додати сушені яблука, і ще через 15 хвилин чорнослив. Не забудьте дати настоятись узвару.

Пісні страви з грибами на Святий вечір

Перше, що приходить на думку – це голубці з грибами та рисом. Особливих труднощів у приготуванні вона не становить. Найголовніше – це правильно зготувати начинку, яка складається з напівготового рису, моркви та грибів і пропарити листя капусти. Ця страва прекрасно підійде до святкового меню, і ваші рідні залюбки будуть її смакувати.

Киселиця на Різдвяну вечерю

Киселиця – давня традиційна бойківська страва, яку завжди готують на Святий Вечір. Кожна господиня готує її на свій смак, тому єдиного рецепту приготування киселиці не існує. Її можна зготувати із вівсяного борошна, вівсяної крупи чи геркулесу з додаванням води, дріжджів, чорного хліба, кмину та цибулі. Ця страва принесе вам відчуття Західного колориту та веселий настрій.

Після Святого Вечора наступає Різдво. Кожна господиня прагне, щоб стіл тяжів новими ароматними стравами. Адже саме на цей день готують велику сімейну вечерю. Ось підбір популярних різдвяних страв:

  • запечена форель з соусом цитронет – ароматна та ніжна риба, яка не залишить байдужим нікого;
  • холодець – домашня українська страва;
  • Жульєн з грибами та куркою – ароматна та вишукана страва для всієї родини;
  • салат «Лісова казка» – смачна, ніжна та корисна страва для справжніх гурманів.

Відмінне смакування різдвяних страв у вашій родині гарантовано. Смачних страв і щасливого Різдва!

Source: fayni-recepty.com.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Головний редактор сайту Новини Шоу-Бізнесу України – це висококваліфікований професіонал у сфері журналістики та медіа. Вона має багаторічний досвід у редакційний та керівницьких посадах в провідних медіа компаніях України. Вона володіє глибоким розумінням світу розваг та шоу-бізнесу, що дозволяє їй керувати нашою редакцією та створювати якісний та актуальний контент.